Gå vidare

Babblarna på turné, till barnens stora glädje!

  • av Mamma Haj

Följande text är skriven för Magasin Vamé - Hallands största livsstilsmagasin. Läs mer på vame.se.

Just nu är Babblarna ute på turné med "Jul & Kul med Babblarna", och efter att ha besökt showen med min tvååriga dotter och sett hennes glädje över att få se Babblarna live ville jag dela med mig av lite bakgrundsinfo om hur Babblarna kom till och vad de faktiskt gör för alla barn där ute. Varsågoda. 

 

Vad babblar du om?

”…Och det är Dadda, Dada-dada-dadada. Och det är Diddi, Didi-didi-dididi-
dididi. Och det är Doddo, Dodo-dodo-do…” Om du fått barn någon
gång de senaste 10 åren kan du omöjligt ha undgått att nynna med i
någon av Babblarnas alla omåttligt populära låtar. Babblarna som
består av sex små söta figurer som alla har säregna utseenden och
personligheter har tagit Sveriges yngsta befolkning med storm.


Det var Iréne Johansson, som i slutet av 1970-talet skapade figurerna Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo under sitt arbete med språk och kommunikation. Men det skulle dröja lite drygt 20 år innan de blev just Babblarna med hela svenska folket. Det var nämligen då Anneli Tisell upptäckte dem i jakten på något som kunde hjälpa hennes son med Downs Syndrom med sin språkutveckling.


Anneli vidareutvecklade konceptet som idag riktar sig till alla barn mellan främst 0-5 år med syfte att lära dem det svenska språkets ljud, melodi och betoningar. Idag når Babblarna de allra flesta barn som går i förskolan eftersom de används som pedagogiskt material där barnen även lär sig färger och former. 

Ville skapa musikal

2006 kom tankarna på att skapa en musikal. Anneli kontaktade då sin vän My Blomqvist Olsberg, som har lång erfarenhet av artisteri. Men My hade andra planer. Hon ville satsa på sin karaktär Snårpan, som med hjälp av Anneli och Hatten Förlag blev både bok och liveshow.

Ytterligare några år gick och 2014 hörde Anneli av sig till My ännu en gång och sa att nu måste det bli en Babblarna-musikal. Ville My vara med och skriva manus, producera och regissera? Men My hade nyligen fått barn. Hon var, som hon själv uttrycker det ”mitt i en amningskoma” och var inte sugen på att göra något annat än att just gosa bebis. Så Anneli påbörjade processen med att hitta en annan samarbetspartner. 

– Sen en dag satt jag på en uteservering med min man och son, när en kvinna med barnvagn slog sig ner bredvid. Plötsligt frågade hon om jag hade hört talas om det här med Babblarna? Jag låtsades som om jag inte gjorde det och kvinnan fortsatte berätta om dem och hur mycket hennes barn tyckte om de olika figurerna. När hon hade gått igen tittade jag på min man och sa att jag precis insett att jag fattat helt fel beslut. Klart jag skulle vara med i skapandet av denna musikal! Jag kontaktade Anneli och skrev sedan ett manus som hon nappade på direkt. Två år senare hade vi kört 431 fullsatta föreställningar runt om i Sverige med ”Babblarna – Första Musikalen”, berättar My. 

Igång med nästa


Därefter var det tänkt att bli en längre paus. Men bara fyra månader senare var arbetet igång med nästa ”Babblarna – Andra Musikalen”. Men nu turnerar de alltså med ännu en musikal, denna gång i med jultema, "Jul & Kul med Babblarna". 

– Det var så roligt att dra igång igen. Responsen från publiken är fantastisk, säger My. Vi rekommenderar musikalen för barn från 2 år, men det händer att även 9-månaders sitter som trollbundna i de 40 minuter som föreställningen pågår. 

Skapar enorm glädje


Den enorma glädje som barnen känner under showen förändras inte sällan till besvikna tårar när det är över.
 
– Men leendena kommer tillbaka när de lämnar lokalen igen och får chansen att träffa någon av figurerna. Att få klappa Diddi kan vara större än själva föreställningen. Vi har också en nappvägg där man har chansen att lämna sina nappar, något som brukar vara populärt, menar My. 

Förutom de sex små färgglada figurerna (som styrs av Emil Molin och Sara Scott) kommer publiken även få möta roboten Klonk (spelad av Emma Rickfjord och Diana Ellman) och hunden Vovvo. Tillsammans har de fullt upp med att komma till sängs eftersom de hela tiden kommer på något de bara måste göra först (känns det igen)? En skrattgaranterad musikal som blir ett minne för livet för barnen. 

– En mamma hörde av sig och berättade att hennes dotter skrattade så mycket att hon ramlade av stolen. Det om något är ett kvitto på att vi har lyckats, avslutar My med ett leende. 

Text: Amanda Hajney

Foto: Anja Callius

 

 

Dagens låt är Diskodängan med Babblarna.

Lyssna här på Spotify.

Äldre inlägg Nyare inlägg

0 kommentarer

Inga kommentarer än, varför inte vara den första?

Lämna en (snäll) kommentar