Gå vidare

Julbaka med barnen

  • av Mamma Haj

Pepparkakor, lussebullar, knäck och julkola. Allt är mums, men visst borde det finnas något annat kul att baka tillsammans med barnen?

 

Julbak med barnen ställer krav på kreativitet då bakverken måste vara julinspirerade, annars godkänns det inte av jultomten och hans renar (påstås det). Detta är enkelt att säga, men desto svårare att leva upp till. Nedan kommer därför några tips på julbakelser för att hjälpa er på traven. 

 

Fudgegranar

Kan en bit fudge likna en julgran – definitivt!

Ingredienser (20 bitar)

200 g ljus bakchoklad

200 g mörk bakchoklad

2 msk smör

1 burk sötad kondenserad mjölk (à 397 g)

bakplåtspapper

1 tub vit kristyr

20 kex stjärnor (gärna snacksstjärnor)

1 burk strössel (gärna dekorationskulor)

Gör så här

  • Hacka chokladen och lägg i en skål, smält den tillsammans med smör och kondenserad mjölk i ett vattenbad (vattenbad: sätt skålen i en kastrull med knappt sjudande vatten och låt chokladen smälta, se till att ingen vattenånga eller vatten kommer i chokladen).
  • Ta av från värmen och låt svalna något.
  • Bred ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20x15 cm (för 20 bitar). 
  • Låt smeten stelna i kylen minst 2 timmar.
  • Skär upp med vass kniv i trekanter (granformar).
  • Spritsa kristyr på fudgen och garnera med dekorationskulor och snacksstjärnor på toppen.
  • Förvara i rumstemperatur.

julgransfudge julbak babyhaj baktips baka med barnen

 

Chokladbräcksrenar
Kan choklad, en godisstång, dekorationskulor och kringlor bilda något fantastiskt? Tydligen är så fallet – chokladbräcksrenar!

Ingredienser (ca 20 bitar)

200 g ljus bakchoklad

200 g mörk bakchoklad 70 % bakplåtspapper

1 lakritsstång (gärna med mintsmak)

20 röda kulor av strössel (gärna dekorationskulor)

20 st saltade kringlor (gärna snackskringlor)

Gör så här

  • Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål. Smält chokladen i mikrovågsugn (låg effekt) eller över ett vattenbad (vattenbad: sätt skålen i en kastrull med knappt sjudande vatten och låt chokladen smälta, se till att ingen vattenånga eller vatten kommer i chokladen). Rör i chokladen så att en inte blir för varm.
  • Häll ut chokladen på en plåt med bakplåtspapper (eller två mindre brickor som går in i kylen).
  • Skär tunna skivor av godisstången och lägg på bräcket två och två som ögon.
  • Lägg på en röd kula som näsa. Bryt kringlorna mitt i tu och lägg som horn.
  • Låt bräcket stelna och bryt eller skär i bitar. Förvara i kylen (eller frysen om bräcket inte stelnar eller blir för mjukt).

julbak renar tomte jul baby haj

 

Snögubbar

När ungarna inte får nog av att bygga snögubbar ute kan man locka dem med snögubbar som smakar lite godare än de gjorda av snö.

Ingredienser (15 st)

200 g vit choklad (gärna bakchoklad)

1 1/4 dl vispgrädde

finrivet skal av 1 lime

3 dl riven kokos

Garnering

15 orangea strössel (gärna dekorationskulor)

15 korta salta pinnar

15 lila strössel (gärna dekorationskulor)

Gör så här

  • Hacka den vita chokladen grovt.
  • Koka upp vispgrädde i en liten kastrull och tillsätt chokladen och låt smälta under omrörning på svag värme.
  • Riv yttersta skalet från limen. Blanda ner limeskal och riven kokos i kastrullen. Ställ i kylen 2–3 timmar.
  • Rulla små bollar i tre olika storlekar av smeten och stapla på varandra som snögubbar.
  • Garnering: Sätt en orange godiskula som näsa och bryt salta pinnarna mitt itu och sätt på som armar. Dela de lila kulorna på mitten med en vass kniv och fäst som knappar.
  • Förvaras i kylen.

snötomte julbak baka med barn

 

Julmuffins à la Rudolf

Som komplement till chokladbräcksrenarna kan man addera Rudolf med röda mulen till sin lista över bakelser. 

Ingredienser (12 st)

12 muffinsformar (medelstora)

150 g rumsvarmt margarin

1 3/4 dl strösocker

3 ägg

1 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Frosting

150 g rumsvarmt margarin

5 dl florsocker

1 dl kakao

Dekoration

1/2 dl florsocker

1 tsk vatten

25 - 50 g choklad

12 röda non stop

24 salta kringlor (mini)

Gör så här

  • Sätt ugnen på 180°C.
  • Ställ muffinformarna på en plåt eller använd muffinsplåt för medelstora muffins.
  • Vispa margarinet tillsammans med socker tills vitt och fluffigt, tillsätt äggen ett i taget under vispning.
  • Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Vispa smeten helt slät.
  • Fyll formarna till 2/3 och grädda gyllene ca 20 minuter. Låt svalna.
  • Frosting: Rör samman margarin med florsocker och 1/3 dl kakao (för 12 st).
  • Fördela 1/3 respektive 2/3 av frostingen i två olika skålar. Tillsätt resterande kakao i den stora mängden frosting för att färga den mörkare brun.
  • Bred ut den mörkare frostingen på hela ovansidan av muffinsen. Ta den ljusare frostingen och forma till en mule ovan på den mörka frostingen.
  • Dekoration: Blanda florsocker med vatten, den ska bli riktigt fast. Lägg i en liten spritspåse. Spritsa ut ögon.
  • Smält chokladen, lägg i en spritspåse och spritsa bruna pupiller på det vita ögat. Dekorera med röda nonstop som nos samt salta kringlor som horn.

renar julbak baby haj

Dagens låt är Cake - Challange Version. 

Lyssna på här på Spotify.

 

Källor: Samtliga recept och bilder är hämtade från ica.se.

Äldre inlägg Nyare inlägg

0 kommentarer

Inga kommentarer än, varför inte vara den första?

Lämna en (snäll) kommentar