Gå vidare

Varför firar vi Halloween?

  • av Mamma Haj

Vad är egentligen Halloween? Alltså förutom utklädnad, pumpor och bus eller godis? Och varför firar vi det? Det finns faktiskt en anledning till varför man skickar ut sina barn till främmande hus för att be om godis och det börjar med invandrande kelter under 1800-talet. De keltiska nationerna bestod av olika etniska grupper från bland annat Irland vars befolkning invandrade till USA. Ursprungligen är Halloween en högtid för firande av nyår och därför är det alltid den 31:a oktober. Okej, nu vet vi varför det firas, men vad har det med maskerad och pumpor att göra? Jo, kelterna trodde nämligen att de döda reste sig från sina gravar för att sätta skräck i de levande. Av den anledningen klädde de levande ut sig i skrämmande utstyrslar för att skrämma bort och lura de döda vålnaderna. Pumporna användes av samma anledning för att skydda de levande. 

Namnet Halloween kommer från “All hallows eve” som står för Alla helgons afton. Förutom namnet och datumet är Halloween och Alla helgons afton dock två helt separata högtider då det sistnämnda är en kristen högtid till för att hedra martyrer och helgon (eller som i dagens Sverige: anhöriga), och firas den första lördagen mellan 31 oktober och 6 november. 

I Sverige ökade försäljningen av Halloweeninspirerade saker 1991 och spreds under de nästkommande åren för att 1997 uppmärksammas av svenska tidningar och detaljhandel efter att Svenska köpmannaförbundet samma år tog beslut om att införa Halloween som en ny tradition. Under 2000-talet har fenomenet blivit större med tiden och är idag inte bara ett firande för barn utan även för äldre åldrar där maskerad är en central del. 

Om man bara får välja en sak med Halloween så är väl maskeraden och utklädande det som de allra flesta skulle välja. Speciellt om du frågar barnen. Det är därför extra kul att ha en utklädnad som är on point och matchar högtiden. Här på babyhaj.se har vi en hel rad med roliga kostymer för de allra minsta som alla kommer bli festens höjdpunkt!

Ta och kika på de här till exempel:

Maskeradkostym Apa - 295 kr

 

Maskeradkostym Bläckfisk 450 kr

Jumpsuit - Pumpadräkt 245 kr

Nu när ni vet varför både Halloween firas och hur man får barnen att se coolast ut på maskeradfesten, har ni bara några få förberedelser kvar. För att få en riktigt bra Halloween måste godis, pumpor, dekoration och (viktigast av allt) maskeraddräkter införskaffas. Så på med dräkterna och briljera med er nya kunskap om Halloween och de rädda kelterna. 

Äldre inlägg Nyare inlägg

0 kommentarer

Inga kommentarer än, varför inte vara den första?

Lämna en (snäll) kommentar