Gå vidare

Varför blir det tvillingar?

 • av Mamma Haj

Jag tycker det alltid är lika fascinerande att möta enäggstvillingar. Två personer som ser likadana ut men som inte nödvändigtvis behöver vara lika varandra i sättet. Men hur kommer det sig att det blir tvillingar? Ja, rent biologiskt så beror det naturligtvis på att en kvinna antingen släpper ett ägg delar sig och blir till två foster (enäggstvillingar), eller två ägg som båda blir befruktade (tvåäggstvillingar). Tvåäggstvillingar kan därför vara av olika kön, medan enäggstvillingar inte kan det eftersom att de härstammar från ett och samma ägg. Tvåäggstvillingar är således inte mer lika varandra än vanliga syskon.

I Sverige föds varje år lite över 110 000 barn, där mellan 1 och 2 % är tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Vid ungefär var 80:e förlossning föds det tvillingar. Globalt föds ca 1,6 miljoner tvillingar varje år och ett tvillingpar föds för varje 42 barn. Alltså föds färre tvillingar i Sverige jämfört med hela världen. 

Det finns en uppsjö intressant fakta om tvillingar, bara kolla här:.

 • 40 procent av tvillingar uppfinner ett eget språk.

 • Tvillingar börjar interagera med varandra i livmodern vid 14 veckor.

 • Tvillingar kan ha olika födelsedagar - största skillnaden är 87 dagar.

 • Det är dubbelt så stor chans för en tvilling att bli vänsterhänt - var femte tvilling är vänsterhänt.

 • Mödrar av tvillingar tenderar att leva längre. 

Det finns minst lika många myter om tvillingar som det finns intressanta sanningar. Nedan kommer två myter och förklaringar till varför de inte stämmer. 

 • Benägenheten att få tvillingar har inte med familjen att göra 

  • Jo, det verkar vara så. Det är inte garanterat, men det finns bevis för att högre benägenhet för att få tvillingar kan ligga i familjen. I länder som Indien och Jordan är det mer utbrett än någon annanstans i världen. 

 • Tvillingar kan läsa varandras tankar

  • Det finns inget vetenskapligt bevis för att telepati mellan tvillingar existerar. Det finns däremot belägg för att tvillingars närhet till varandra bygger på deras gemensamma gener som påverkar och skapar kommunikativa likheter. 

Det finns många kända tvillingar där antingen en eller båda har stått i rampljuset. Skådespelaren Ashton Kutcher har en tvillingbror Michael som har diagnosen Cerebral pares och var tvungen till en hjärttransplantation vid 13 års ålder. Ett annat exempel på kända tvillingsyskon är Olsen-systrarna och Sprouse-bröderna som alla fyra är kända skådespelare. Ett annat, mindre känt, tvillingpar är de så kallade Jim-tvillingarna. De separerades vid födseln, men det visades först senare att de till synes verkade leva identiska liv trots att de inte hade vetskap om varandra. Om Kutcher-bröderna är exempel på tvillingars individualism är Jim-tvillingarna exempel på den genetiska likheten mellan tvillingar. 

En helt osannolik historia om tvillingar, eller snarare trillingar, är den om Bobby Shafran, Eddy Galland och David Kellman som alla separerades vid födseln. Deras historia finns bland annat som dokumentär på Netflix och heter Three Identical Strangers. Se den!

Det har länge varit poppis att matcha tvillingarnas kläder, och om huruvida det är bra eller dåligt för deras identitetsskapande, tvistar de lärde. Men att matcha bebistvillingar med ett par roliga bodys kan åtminstone inte skada. Därför har Baby Haj ett helt gäng av olika tvillingoutfits att välja bland på hemsidan

Perfect Together, finns på babyhaj.se

 

Dagens låt är Två av oss med X-Models.

Lyssna här på Spotify.

 

Äldre inlägg Nyare inlägg

0 kommentarer

Inga kommentarer än, varför inte vara den första?

Lämna en (snäll) kommentar