Gå vidare

Jullovsaktiviteter - Vad ska man hitta på?

  • av Mamma Haj

När jullovet nalkas finns möjlighet att spendera tid med familjen under den mysigaste årstiden av dem alla. Och då är det inte tal om slask, kyla eller regn; nej vinter ska bestå av snö, pepparkakor och viktigast av allt aktiviteter. Under julen finns möjlighet för aktiviteter som under resterande årstider inte är utförbara. Det måste utnyttjas! Nedan kommer flera tips på aktiviteter, med start från självklarhet till mer kreativa lösningar. 

 

Bygga snögubbar

En odödlig klassiker som enligt många anses vara obligatorisk. För att hotta till det lite kan man variera snögubbarna till att inte se ut som en ”vanlig” gubbe. Du kanske kan placera snögubben i en solstol och klä på honom badbyxor istället för den klassiska hatten? Eller låta honom stå på huvudet? Möjligheterna är oändliga. Hoppas bara att snögudarna är med oss i år. 

 

Julpyssel

Inför julen är även julpyssel något som tid måste åsidosättas för. Och glöm inte pepparkakshuset, för vem vet, det kanske leder till att ni får en arkitekt i familjen i framtiden? Även julgodis kan med lite flexibilitet räknas som pyssel – den bästa typen av pyssel – som leder till en söt belöning i slutet. 

 

Rim och ton

Julklappsrim främjar kreativitet och lär barn att handskas med ord och bredda sitt vokabulär. Har ni en gitarrist eller dylikt i familjen kanske en enklare låt kan komponeras. Kanske får ni en Beyoncé i familjen istället för en arkitekt?

 

Skridskor och pulka

Att åka skridskor med familjen är en perfekt aktivitet eftersom att det inte är beroende av väder. Pulka är desto mer opålitligt, men om möjligheten finns så slår inget en dag i pulkabacken. Självklart med en medtagen fikakorg full av bullar, pannkakor och varm choklad.

 

 

Sen finns det lyckligtvis de aktiviteter som inte är så beroende av väder och vind, utan funkar alla dagar i veckan.

 

Museer

Museer finns som bekant lite varstans i landet, även på de mest otippade av ställen. Beroende på vad barnen är intresserade av finns det många möjligheter till spännande upplevelser. Ofta anpassas museerna efter årstiden, så julkänslan kan befinna sig även bland de mest dammiga av korridorer. 

 

Badhus

Badhus känns kanske som motsatsen till en jullovsaktivitet, men så behöver det inte vara. Det anses nämligen (av många) vara väldigt mysigt att spendera tid i ett bekvämt badhus när det är grådaskigt väder ute. Dessutom blir man lite mjukare i lederna och redo för en myskväll framför brasan. 

 

Sällskapsspel

Sällskapsspel och julen går hand i hand. Kan det ena ens existera utan det andra? Det finns till och med en hybrid – julklappsleken – där en sällskapslek har utformats baserat på julklappar. En sällskapsspels-turnering är kanske nåt för dig och din familj, där man kan integrera flera olika spel. 

 

Dagens låt är Vi älskar snö med Valle.

Lyssna här på Spotify.

 

Äldre inlägg Nyare inlägg

0 kommentarer

Inga kommentarer än, varför inte vara den första?

Lämna en (snäll) kommentar