Gå vidare

Fidget vadå?

  • av Mamma Haj

Visst känns det som om man hör ordet "fidget" i ungefär varannan mening nuförtiden? Ordet blev allmänt känt i och med den omåttligt populära Fidget Spinnern för några år sedan, och nu är det Fidget Cubes, Fidget Pop Its, Fidget Tubs, Fidget Rings och så vidare och så vidare... Det finns en djungel av Fidget Toys men vad är de egentligen till för, och funkar de?

Order Fidget betyder egentligen "rastlös" eller "myror i brallan". Man kom fram till att många barn (och vuxna) med koncentrationssvårigheter mådde bra av att ha något att pilla på. Dessa taktila hjälpmedel kom att kallas för Fidgets, eller "stressleksak" som man också kan säga på svenska. Vårens trendigaste Fidget Toy är Pop It. Den har, liksom andra Fidget Toys, som syfte att lugna hyperaktiva barn, och består av en silikonplatta med bubblor som man kan poppa, likt bubbelplast. Skillnaden är att den kan poppas om och om igen. Pop It har haft ett par år i ramljuset redan i både Asien och USA men det är först nu den blivit stor här i Sverige. Alla med TikTok har omöjligt kunnat missa den. 

En Pop It kommer i alla möjliga färger och former. På fidgetfun.se (som är en ny del av Baby Haj) hittar du två olika former, cirklar och kvadrater, som antingen är randiga i regnbågsfärger eller med Tie Dye-mönster. Där finns också andra sorters Fidget Toys, så som Fidget Cube och vattenfyllda stressbollar. 

 

Men funkar de då? Är de avstressande eller är de bara en kul leksak? Det pågår fortfarande mycket forskning kring detta, men just nu är man inne på att barn med ADHD, som har låg nivå av dopamin i hjärnan, påverkas negativt av den låga dopamin-nivån när det kommer till förmågan att bibehålla koncentration och kunna planera. Människor som inte har ADHD kanske koncentrerar sig bäst genom att bara fokusera på en sak i taget, medan människor som har ADHD kan hjälpas av att göra två saker samtidigt. Man tror nämligen att om andra delar av hjärnan aktiveras samtidigt som man måste koncentrera sig, i skolan till exempel, så kan det hjälpa till att höja dopamin-nivån. Att pilla på en Fidget Toy medan hjärnan försöker fokusera på något viktigt, kan därför hjälpa personer med koncentrationssvårigheter. Förr satt vi och klottrade i skrivboken medan läraren pratade, idag pillar barnen med en Fidget Toy, för hjärnan är det samma sak.

 

Men självklart har inte alla barn som leker med Fidget Toys ADHD eller andra diagnoser som innebär koncentrationssvårigheter. I slutändan har det som från början var tänkt som ett rent hjälpmedel, gått och blivit en trendig hype. Men vad gör det? Så länge det hjälper och inte stör i klassrum, på arbetsplatser och dylikt, så är det väl bara att poppa på? Det ska bli spännande att se vilken Fidget Toy som tar över nästa gång.

 

Dagens låt är Professorn: Den makalösa manicken, eftersom en Pop It verkligen känns som en evighetsmaskin. 

Lyssna här på Spotify.

Äldre inlägg Nyare inlägg

0 kommentarer

Inga kommentarer än, varför inte vara den första?

Lämna en (snäll) kommentar