Gå vidare

Enkla recept att baka med barnen

  • av Mamma Haj

Att baka med barnen är på alla sätt och vis ett fullskaligt projekt – barnen ska samlas i köket, ingredienser ska tas fram, recept ska följas och sen ska det ju städas (vilket oftast brukar vara det vi föräldrar står med eftersom barnen drar så fort slickepotten är ren). Med det sagt är bakning något som faktiskt är nyttigt för barn, även om själva bakverken inte alltid är supernyttiga. Att ge barn en uppgift att lösa på egen hand (med lite hjälp av en förälder) lär dem att ta ansvar och fullfölja ett påbörjat projekt, snarare än att ge upp när svårigheter uppkommer längs vägen. Dessutom är det en rolig aktivitet för familjen med en ENORM belöning i slutet – bakverk! För att barnen ska kunna klara av bakandet gäller det att inte ha för krångliga recept. Det kan vara svårt att hitta recept som är enkla att baka, men samtidigt inte är de samma gamla tråkiga recepten som vi alla känner till. Som tur är finner ni nedan en lista med recept ni kan baka med barnen utan att det tar för lång tid eller är för komplicerat. Låt väl smaka!

 

O’boygrottor

En twist på klassikern “hallongrotta” där fyllningen består av O’boyfyllning. 

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör, rumsvarmt och mjukt

Fyllning:

  • 50 g smör
  • 0,75 dl O’boy
  • 0,5 dl sirap

 Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan smöret i bitar. Arbeta ihop degen för hand och dela sedan upp degen i 16 lika stora delar.
  3. Rulla delarna till bollar och lägg i kakformar. Gör en grop i bollarna och grädda sedan mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
  4. Gör under tiden fyllningen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan O’boy och sirap. Sänk värmen och låt koka ihop till en tjockare smet.
  5. Fyll grottorna med O’boyfyllningen och låt grottorna sedan svalna tills fyllningen har stelnat.

 

Nutellabollar

Återigen en twist på en klassiker – chokladbollen. Likt O’boygrottorna används O’boy, och nutella för dessa chokladbollar. 

Ingredienser

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 msk kakao
  • 6 msk O'boypulver
  • 2 dl nutella
  • 0,5 krm salt
  • 13–15 dl havregryn

Garnering

  • Pärlsocker/kokos/strössel

Gör så här

  1. Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Häll i grädden och vispa på hög hastighet tills du har en fluffig och ljus smet, ca 2 minuter.
  2. Tillsätt vaniljsocker, kakao, O’boypulver, salt och nutella. Vispa ihop till en jämn smet.
  3. Tillsätt till sist havregryn och vispa på medelhög hastighet med elvispen. Meningen är att havregrynet ska krossas med elvispens hjälp.
  4. Ställ sedan smeten i kylskåpet i minst 30 minuter.
  5. Rulla till bollar och rulla sedan i t.ex. pärlsocker.

 

Kolakladdkaka

Kladdkaka känner vi alla till, men vad sägs om en till twist på en odödlig klassiker? Kolakladdkaka - är det ens möjligt? Japp, och väldigt gott!

Ingredienser

  • 225 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl farinsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche) [à 397 g]
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 ägg

Servering

  • kolasås
  • grädde, vispad
  • Hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och fodra en springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  3. Ha i alla ingredienserna till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret. Rör försiktigt ihop med en ballongvisp, bara precis till det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30–35 minuter, eller tills kanterna är gräddade och mitten fortfarande är kladdig.
  5. Låt kladdkakan svalna och stelna i kyl i minst 4 timmar, helst över natten innan du serverar den med vispgrädde, kolasås och hallon.

 

Kladdkaksmuffins med vit choklad

Om ni inte kan få nog av kladdkakor kommer ni vara nöjda med denna variant – kladdkaksmuffins med vit choklad. 

Ingredienser

  • 50 g vit choklad
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg

Servering

  • 3 dl vispgrädde, vispad
  • 1 dl blåbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka den vita chokladen och smält smöret. Häll smöret på chokladen och rör till en slät kräm.
  3. Blanda vetemjöl, strösocker och ägg. Tillsätt chokladblandningen. Klicka ut smeten i muffinsformar.
  4. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
  5. Servera med vispad grädde och blåbär.

 

Källor: ica.se & koket.se

En bra låt att nynna på medan man bakar är ju såklart En Sockerbagare. Fast vill man ha den lite svängningar, så rekommenderas Trazan och Banarnes version. Lyssna på Spotify här.

Äldre inlägg Nyare inlägg

0 kommentarer

Inga kommentarer än, varför inte vara den första?

Lämna en (snäll) kommentar