Gå vidare

Att välja namn - Ett jäkla ansvar!

  • av Mamma Haj

Va? En tredje tjej? Men nu är ju alla tjejnamn slut!

Typ så gick tankarna efter att vi gjort NIPT-testet och DNA-provet visade att det till 100 % var en tredje flicka som låg i min mage. Från början hade vi absolut inga namn. Våra favoritnamn var ju redan upptagna av våra två större töser, Tula och Loa. Alla tre flickor har familjenamn som andranamn. Tula heter Sarah Sofia och Loa heter Alli Elsa i andranamn. Ett tag funderade vi faktiskt på att ta Alli som förnamn till bebis nummer 3, för att det är så fint och framförallt ovanligt. För det faktum att namnet är ovanligt var ett måste. Vi resonerar så här:

 

 

1 - Namnet måste vara ovanligt.

Sannolikheten att våra barn ska träffa någon med samma tilltalsnamn ska vara liten. Det ska inte finnas en ”Lotta A, Lotta B och Lotta C” i klassen. Deras namn måste vara unika i den bemärkelsen. Det får finnas max 100 personer med samma namn i Sverige.

2 - Namnet måste vara enkelt.

Bara för att ett namn är ovanligt måste man inte heta Krysmyntikum eller Lollobellissen. Nej, en enkel stavning som är lätt att uttala var viktigt.

3 - Namnet måste funka internationellt.

Eftersom barnen pappa är amerikan måste namnet även funka på engelska och helst inte betyda ”stinkröv” eller något sådant på ett annat språk.

4 - Namnet måste naturligtvis vara fint! Vi måste älska det, känna att det passar barnet och att det funkar under hela livet. Vissa namn är söta på små bebisar, men funkar de på en 55-årig VD på ett energiföretag?

 

Efter att ha dammsugit Internet på namn hade vi i alla fall en liten lista på tänkbara namn.

Det var bland annat dessa:

 

Alli

Edda

Helia

Mo

Noeli

Oni

 

Men så satt min man och slötittade på TV en dag. En gammal repris av Everyone Loves Raymond visades och plötsligt steg en kvinna vid namn Alda in i rutan. Alda… Var inte det rätt sött? Man har hört Alva, Alma och Alba förut, men Alda? Det hade vi inte hört, varken jag eller Travis. En snabb sökning på SCB (https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/namnsok/) visar att det endast finns 97 kvinnor med namnet Alda i Sverige. Namnet klarade 100-gränsen precis! Nä, skämt å sido, hade vi förälskat oss i ett namn så hade vi inte brytt oss om hur många andra som hade det, om det var 55 eller 255 liksom, men det är svårare för mig att bli just förälskad i ett ”vanligt” namn, och det faktum att även Alda kvalade in under 100-gränsen gjorde beslutet lättare. När Tula fick sitt namn fanns det 43 andra kvinnor med samma förnamn (idag är det 50) och antalet Loa låg på 48, idag finns det 54 stycken. Antalet pojkar med samma namn är dock fler.

 

Det blev tillslut en liten Alda Sandy Nita, med andranamn efter sin farmor och mormor. Vi testade att kalla henne några av de andra namnen också precis i början, men efter fyra dagar kände vi ändå att det var bestämt. Hon är en Alda. Att välja namn till sitt barn är ingen lätt uppgift. Det måste kännas rätt, man måste vara överens. Tack och lov behöver vi inte gå igenom välja-namn-processen igen eftersom detta var vårt sista barn, på riktigt denna gång (vi kan ha hintat om att Loa var vår sista förut). Nästa gång blir det väl till att välja hundnamn eller något liknande, i alla fall om barnen får bestämma, men jag misstänker att det i isåfall även blir just de som väljer hundnamn också!

 

Tips! 

Inne på svenskanamn.se finns massor av namninformation. Förutom att det finns hundratals förslag på flick- pojk- och könsneutrala namn så kan du bland annat se hur många som heter vad i just ditt län, vilken dag ett visst namn har namnsdag (ja, precis ALLA namn har en namnsdag, även om det inte står med i den vanliga namnsdagskalendern), och du kan även få fram slumpvisa förslag på namn i namngeneratorn (https://svenskanamn.se/namngenerator/) baserat på föräldrarnas namn. Jag tar dock inget ansvar för att förslagen blir bra. När jag precis skrev in Amanda och Travis fick jag förslaget Gunhild. Inte riktigt i min stil, men det hade nog inte varit många andra barn i klassen med samma namn i alla fall, alltid nåt!

 

Dagens låt är När Vindarna Viskar Mitt Namn med Roger Pontare.

Lyssna här på Spotify.

Äldre inlägg Nyare inlägg

0 kommentarer

Inga kommentarer än, varför inte vara den första?

Lämna en (snäll) kommentar