Gå vidare

5 tips för en lyckad babyshower

  • av Amanda Hajney
Du har sett det i filmer och serier, och kanske även på sociala medier om du har en amerikansk bekant. Men babyshowers, eller "babydusch" har kommit att bli allt vanligare även här i Sverige de senaste åren. Det är en tradition som länge pågått i USA, och innebär att den blivande mamman "duschas" alltså, överöses, med presenter, härlig fika och goda råd. Det var just med de goda råden som traditionen började. Familjemedlemmar och vänner som redan hade barn, brukade anordna en träff med den gravida kvinnan och förse henne med alla tänkbara råd som hon kunde komma att behöva inför att själv bli mamma. Med tiden har konceptet utvecklats till en riktig fest. 
En babyshower kan egentligen anordnas närsomhelst, både före och efter barnets födelse, men vanligast är att det sker ett par månader före barnets beräknade ankomst, eftersom det ju är den blivande mamman som ska vara i fokus (risken finns ju att barnet får all uppmärksamhet annars, eller hur 😅). Det är också vanligt att överraska den gravida kvinnan, men allt fler väljer att anordna sina egna babyshowers. Fördelen med det är ju att man kan önska sig specifika saker som man saknar. Lite som en bröllopsregistrering, där paret ger ut listor på sådant som de önskar sig i bröllopspresent. 
Känner du någon som är gravid och som skulle må bra av att få en babyshower? Här kommer allt du behöver veta för en lyckad babyshower. 
1. Gäster
Trots att traditionen säger att gästlistan ska bestå av mödrar, så är det naturligtvis fritt fram att bjuda vem som helst, kvinna, man eller barn spelar ingen roll. Enda kravet är att gästerna ska bestå av människor som den gravida kvinnan känner och tycker om. Så om din syrra hemskt gärna vill gå, men inte känner den gravida, så får hon faktiskt stanna hemma. Det här är en stund som är tillhör den blivande mamman och ingen annan. När jag var på babyshower sist, så tog vi som hade lite större barn med dem också, men efter fikat så tog den blivande pappan (som var med på planeringen av babyshowern och kunde se till att den blivande mamman skulle vara hemma vid rätt tidpunkt) med sig alla barnen och bowlade, så kunde vi tjejer sitta kvar och babbla en stund i fred. Det kan vara en bra idé att fråga den blivande pappan också vem han tycker borde bli bjuden, så det inte glöms bort någon gammal kusin till den gravida eller så, som den som anordnar babyshower inte har koll på.
2. Dekoration
Den det gäller dekoration är möjligheterna är oändliga! Om man vet könet brukar dekorationerna gå i antingen blått för pojke eller rosa för flicka, men det känns lika trist som förlegat. Då är det roligare att dekorera med exempelvis vitt och silver eller svart och guld. Däremot är dekoration i just de färgerna lite svårare att hitta om man är ute efter redan färdiga babyshower-teman. Men så länge allt matchar spelar det inte så stor roll vad du har för färger, och just silvriga ballonger och en vit duk hittar du dessutom i de flesta välsorterade matbutiker. Upphängda bokstäver (kanske utklippta ur en bit tjockare papper) med t.ex. barnets kön, namn eller bara "bebis" blir stämningsfullt nog. Sedan kan man ju ösa på med konfetti, blombuketter och girlanger om man vill. 
Barnets tilltänkta namn på upphängda blöjor.

Gör små godisskålar av skor i silkespapper!

Ballonger kommer i alla de former nuförtiden.

Med lite tjockt papper, tejp och tråd kommer man långt!

3. Tilltugg
Ingen fest utan käk! Här spelar tidpunkten på dagen in. Oftast kanske en babyshower sker på eftermiddagen, och då är det mest fika och frukt som står på menyn, men det finns inget fel i att anordna en babyshower-brunch eller lunch, eller för all del middag. För den kreativa finns det oändliga möjligheter i att baka kakor i form av t.ex. en babyfot eller muffins med namnet på den kommande bebisen skrivet i glasyr och dylikt. Bestäm dig för en budget (det går att anordna babyshowers med väldigt små medel) och delegera till övriga inbjudna gäster. Det är inte bara du som anordnare som ska stå för allt. 

Popcorn i påse är en god budgetvariant.
En tårta är ju alltid gott, och kan du inte baka själv är det bara att beställa på närmsta konditori.

Små korvar, invikta i deg blir en rolig, men god, snackis. 

4. Presenter
Att ha med sig en present brukar höra till, men det är naturligtvis inget måste. Men för att undvika dålig stämning borde alla gäster vara införstådda med vad som gäller, så ingen kommer utan och känner sig dum. Det kan ju hända att man tycker det räcker med att man stått och bakat en hel förmiddag, och på många babyshowers så nöjer man sig med just det, att ha med något ätbart, så får presenten vänta tills barnet är fött. Men som sagt, se till att alla gäster har fått samma information. Men vad ska man ge då? Här finns det inga rätt eller fel, men att ge något som den gravida kommer få nytta av när barnet är fött är att rekommendera. Det kan vara bebiskläder, filtar, nappar eller annat nyttigt. På babyhaj.se har vi massor med tips på just gåvor till babyshowers. Det kan också vara kul att få något som kan användas före, under eller efter förlossningen. Som exempelvis en värmedyna för en ömmande rygg, en länk till en spellista med peppande låtar att lyssna på under förlossningen eller en amningspump. En annan idé är att ge blöjor där alla gäster fått skriva meddelanden på några blöjor var. T.ex. "Den här tar pappa", eller "Stinky business". En blöjtårta brukar också vara poppis, de är inte alltid så lätta att göra själv, men däremot brukar de vara lätta att hitta på exempelvis en Facebook-loppis. Råkar du bo i Halmstad har jag ett bra tips (min granne 😅). 
Söta barnskor är en populär gåva. Dessa är från babyhaj.se.

Presenter är kul, men inget måste.

 

5. Lekar
Det är självklart kul att bara sitta och snacka under babyshowern, med några roliga lekar och aktiviteter skadar ju inte. Det kan räcka med att skriva ut eller visa några bilder på gästerna när de var bebisar och låta den blivande mamman gissa vem av gästerna det är på bilden. Man kan också ha en vadslagning om när bebisen ska komma. Ett annat tips är att gå laget runt och låta alla berätta om det mest pinsamma de varit med om som mamma. Om man vill använda sig av rekvisita så varför inte dela ut en nappflaska till alla närvarande, fyllda med något gott, och sen tävla om vem som dricker upp sin flaska först? På Pinterest finns en uppsjö av tips för lyckade babyshowers, sök bara på "baby shower ideas" så har du snart fyllt ett helt block med roliga idéer. 
Dagens låt är My love is your love med Whitney Huston, för den symboliserar den ovillkorslösa kärleken till sitt barn.

Nyare inlägg

0 kommentarer

Inga kommentarer än, varför inte vara den första?

Lämna en (snäll) kommentar