Gå vidare

3 roliga lekar till barnkalaset

  • av Mamma Haj

 

Att ta hand om och underhålla sina egna barn är, som de flesta (läs: alla) föräldrar vet om, ett mist sagt krävande jobb. När barnkalas nalkas och en invasion av barn strömmar in genom dörren, kan även de mest rutinerade föräldrarna känna sig överrumplade. Nu ska de underhållas! Mat och fika är lätt fixat, där är kraven inte alltför stora. Lite varmkorv eller pannkakor löser det mesta. Underhållningen däremot, i form av lekar är en helt annan femma. En fiskdamm brukar gå hem, men när överraskningarna är levererade förväntar sig barnen något mer. Här gäller det för dig som förälder att leverera för ditt barns skull – ni vill väl inte att ert tråkiga kalas ska bli en snackis på föris sen? Sicken himla tur att vi bjuder på lite lekinspo nedan!

 

Statydansen/dansstopp

Denna klassiker får barnen att röra sig, vilket ofta är välkommen i skuggan av all tid med paddan. Leken är enkel och grundar sig i att samtliga barn ska dansa till musik. När lekledaren stoppar musiken ska alla deltagare stå blixtstilla. Den som sist förvandlas till en staty eller råkar snubbla till medan hen står i en knasig ställning är ute ur leken. När musiken sedan startar igen, återupprepas samma procedur tills endast ett barn är kvar och kan kronas till vinnare av statydansen. 

 

Hajjakten

I hajjakten utses ett barn till haj och resten till småfiskar. Placera några mattor (eller handdukar) på golvet som småfiskarna kan använda för att söka skydd. Hajens uppgift är att fånga så många fiskar som möjligt genom att kasta mjuka bollar på dem (förslagsvis med regeln att man endast får sikta mot benen). Den som är utanför en matta och blir träffad av en boll blir också en haj. Om småfiskarna står för länge på en matta kan lekledaren ropa “Storm!” - då måste alla fiskarna lämna mattorna. Den som står kvar som enda småfisk vinner leken. 

 

Är Emma hemma?

Är Emma hemma? är en variant av Hela havet stormar. Ställ stolar i en ring (en stol mindre än antal barn). Ett barn står i mitten av ringen med resterande sittandes på stolar och frågar “Är Emma hemma?”. Barnet som blir tillfrågat svarar då antingen ja eller nej. Svarar barnet nej sitter alla kvar, men om svaret blir ja ska alla skynda sig att byta platser och det gäller då för barnet i mitten att snabbt hitta en stol. Den deltagare som blir utan stol åker ut och en stol tas bort. Vinnarna blir de två barn som sist står kvar.

 

Med dessa enkla och roliga lekar kommer ni vara ett steg närmare att göra era barns kalas underhållande och minnesvärda. Dessutom får barnen springa av sig och kommer troligtvis utan större svårigheter sova som stockar redan innan läggdags - alltså kan lekar vara en win-situation även för er föräldrar! Varsågod!

 

En härlig partylåt som även passar bra till Statydansen/Dansstopp är Party in the U.S.A. med Miley Cyrus. Lyssna här på Spotify.

Äldre inlägg Nyare inlägg

0 kommentarer

Inga kommentarer än, varför inte vara den första?

Lämna en (snäll) kommentar